Žalioji arbata

Rodomi 1–12 iš 13 produktai

Žalioji arbata yra gėrimas, kuris ištisus šimtmečius buvo laikomas pagrindiniu dienos gėrimu tokiose pasaulio šalyse kaip Kinija bei Japonija. Šio nepaprasto gėrimo dėka galite tapti žvalūs ryte arba mėgautis juo po valgio. Jei iki šiol žaliosios arbatos gėrimas nebuvo tapęs rutinos dalis, gali būti, kad šį gėrimą imsite laikyti svarbia savo dienos dalimi.

Žalioji arbata yra neoksiduota arbata, pagaminta iš Camellia sinensis arbatos augalo. Paprastai ši arbata turi šviežią žolelių skonį. Priklausomai nuo veislės, jos skonis gali būti lengvas arba stiprus, saldus, išimtiniais atvejais kartaus, ar net turėti jūros dumblių užuominą. Unikalus žalios arbatos skonis priklausys nuo kilmės regiono teritorijos. Kelios šalys gamina žaliąją arbatą visame pasaulyje, įskaitant Kiniją ir Japoniją, kurios yra žinomos dėl savo kokybiškos žaliosios arbatos ir senų papročių, susijusių su šiuo gėrimu.

Kiek žaliosios arbatos turėtumėte išgerti?

Kai kurie tyrimai rodo, kad per dieną galima išgerti nuo trijų iki penkių puodelių. Tačiau kiekvienas geriantis šią arbatą turėtų atsižvelgti į asmenines aplinkybes ir – jei tokių yra – sveikatos sutrikimus, kadangi žalioji arbata yra tonizuojantis gėrimas, turintis nemažai kofeino. Tačiau tai kur kas sveikesnė alternatyva kavos mėgėjams, nes kofeino sukeliamas poveikis trunka iki šešių valandų.

Kiek žalia arbata turi kofeino?

Kiekvienas žmogaus organizmas į kofeiną reaguoja skirtingai, todėl svarbu gerti žaliąją arbatą (kaip ir bet ką kitą vartoti) saikingai.

Kofeinas yra natūrali cheminė medžiaga, randama daugiau nei 60 augalų lapuose, pupelėse ir vaisiuose, įskaitant arbatžolių lapus. Tai centrinės nervų sistemos stimuliatorius, vartojamas visame pasaulyje, siekiant padidinti budrumą ir kovoti su nuovargiu.

Kofeino vartojimas taip pat yra siejamas su nauda sveikatai, pavyzdžiui, pagerėjusia nuotaika ir smegenų veikla, pagreitėjusia medžiagų apykaita ir geresniu fizinio krūvio našumu. Žmonės, vartojantys per daug kofeino, gali jausti nerimą, nemigą arba nereguliarų širdies plakimą, todėl vartoti reiktų atsakingai.

Kiek kofeino yra žaliosios arbatos puodelyje?

Vidutinis kofeino kiekis įprastame žaliosios arbatos puodelyje yra apie 35 mg, tačiau jis gali svyruoti nuo 30 iki 50 mg. Kadangi kofeino žaliojoje arbatoje yra natūraliai, jo kiekis labai priklauso nuo arbatos augalo veislės, jo augimo sąlygų ir apdorojimo bei gėrimo gaminimo būdo. Pavyzdžiui, arbatoje, pagamintoje iš senesnių lapų, kofeino paprastai yra mažiau nei arbatoje, pagamintoje iš jaunesnių lapų.

Kofeino kiekiui taip pat gali turėti įtakos pasirinkta rūšis ir arbatos paruošimo būdas. Pavyzdžiui, arbatoje, kuri yra supakuota į maišelius, dažniausiai būna daugiau kofeino nei birių lapų arbatoje.

Galiausiai, kuo ilgiau plikysite arbatą ir kuo karštesnis bus vanduo, tuo daugiau kofeino išsiskirs į Jūsų puodelį žaliosios arbatos.

Žaliosios arbatos rūšys

Yra daugybė žaliosios arbatos variantų: sencha (japoniška arbata), matcha (žalios arbatos milteliai), longjing (keptuvėje skrudinta arbata iš Kinijos), genmaicha, gyokuro ir kt. Kaip ir bet kuris gėrimų variantas, žalioji arbata turi savo unikalų skonį ir kvapą.

Dauguma arbatų turi skirtingą maistinių medžiagų kiekį dėl būdo, kaip jos buvo apdorotos, auginamos ir skrudintos. Pavyzdžiui, Sencha auginama saulėje ir jos lapai tik mirkomi arba užplikomi, o matcha auginama pavėsyje ir sunaudojami visi jos lapai – susmulkinami į miltelius.

Lietuviai yra pamėgę žaliąją arbatą su jazminais, su citrina ir ženšeniu, su imbieru ir citrina. Kai kuriems žalioji arbata su pienu atstoja net kavą!

Žalioji arbata mūsų asortimente

China Sencha, Earl Grey, Genmaicha… ir daug nuostabaus skonio unikalių žaliosios arbatos mišinių. Visa tai rasite internetinėje Chai Chai parduotuvėje. Mes vertiname kokybę, estetiką, rankų darbą bei unikalumą ir siūlome tik aukščiausios rūšies žaliąją arbatą.

Kiek kainuoja kokybiška žalia arbata?

Geros žaliosios arbatos kaina yra labai konkurencinga. El. parduotuvėje chaichai.lt žalios arbatos kaina prieinama kiekvienam ir prasideda tik nuo 6 eurų už 80 gramų!

Žaliosios arbatos paruošimas: keletas patarimų

  1. Naudokite tinkamos temperatūros vandenį.
    Verdantis vanduo paprastai yra per karštas žaliosios arbatos ruošimui. Jei vandens temperatūra per karšta, arbatos skonis bus kartokas ir sutraukiantis skonio receptorius. Jei vanduo per šaltas, iš lapų nebus išgaunamas visas skonis. Tinkamiausias vanduo žalios arbatos plikymui yra nuo 80 iki 90 laipsnių, o mūsų asortimente esančias Matcha arbatos variacijas geriausia plikyti 60 laipsnių temperatūroje.
  2. Ruošimo metu svarbi kiekviena minutė.
    Norint tinkamai paruošti žaliąją arbatą, labai svarbu žinoti, kiek laiko mirkyti karštame vandenyje arbatos lapus. Mūsų asortimente esančias žaliąsias arbatas reikia plikyti nuo 1 iki 3 minučių, priklausomai nuo žaliosios arbatos pasirinkimo. Pavyzdžiui, žaliąją arbatą ,,Genmaicha” geriausia plikyti 1-1,5 minutes, o ,,Pienišką Oolong – 2-3 minutes. Jei plikysite trumpiau – arbatos lapams nepavyks atsiskleisti, todėl neišgausite viso jos skonio, o jei per ilgai – įgaus kartaus skonio.
  3. Pasaldinkite žaliąją arbatą arba pagardinkite ją pienu.
    Kai kurie žmonės mėgsta tikrąjį žaliosios arbatos teikiamą skonį, tačiau kitiems jis gali būti per aitrus ar kartus, todėl žaliąją arbatą visada galite pagardinti cukraus gabalėliu, medaus šlakeliu ar kitu saldikliu. Taip pat, mūsų asortimente galite rasti Japan Aichi Matcha, kuri puikiai tinka gerti su pienu.
  4. Naudokite aukštos kokybės arbatos lapus.
    Šviežesnių arbatos lapelių skonis bus geresnis – tai auksinė taisyklė. Biri žalia arbata pasižymi sodresniu ir kokybiškesniu skoniu nei supakuotos į maišelius.
  5. Gamindami būtinai naudokite kokybišką vandenį.
    Tai, kad vanduo yra geriamas, nebūtinai reiškia, kad jis yra optimalus kokybiškos japoniškos žaliosios arbatos puodeliui paruošti. Minkštas vanduo yra idealiausias pasirinkimas skaniai žaliajai arbatai ruošti. Taip yra todėl, kad minkštame vandenyje yra mažesnė mineralų koncentracija. Be to, kietas vanduo gali suteikti Jūsų žaliajai arbatai metalo skonį.

Kokia žalia arbata geriausia?

Čia pateiksime keletą aspektų, į ką reikia atkreipti dėmesį, vertinant žaliąją arbatą.

  • Lapų forma – gali būti patikimas kokybės garantas, nes ji tiesiogiai atspindi arbatos atrankos ir gamybos procesą; idealiausi lapai paprastai yra sandariai susukti siaurai; visi lapai turi atrodyti vienodi, jei dideli lapai susimaišę su mažais lapeliais, tikėtina, kad tai nebebus aukščiausios kokybės arbata; arbatos dulkių turi būti labai mažai; neturėtų būti stiebų ir kitų kokybiškai arbatai netinkamų elementų.
  • Lapų spalva: pageidautina ryškiai žalia spalva su blizgesiu; lapas turėtų atrodyti šviežias; sencha arbatos spalva neturėtų būti per intensyvi; neturi būti raudono atspalvio, dominuoja tik žalia ir geltona spalvos.
  • Lapų aromatas: sausų arbatos lapelių kvapas visada švelnus ir malonus; jame gali būti sausų pievų žolelių, gėlių, uogų, džiovintų vaisių natų; bet kokie nemalonūs kvapai – pelėsis, dūmai, geležis – signalizuoja apie prastą kokybę; jei aromato beveik nėra, tikėtina, kad žalioji arbata gali būti pasenusi; aukštesnės kokybės japoniškos žaliosios arbatos, tokios kaip sencha, gyokuro ir matcha, turi salstelėjusį jūros dumblių aromatą.
  • Skonis: pageidautinas nežymus saldumas; skonis turėtų būti malonus, harmoningas ir subalansuotas; žalioji arbata karti gali būti dėl dviejų priežasčių: prastos kokybės arba netinkamos vandens temperatūros plikymo metu.

Žalioji arbata nauda sveikatai ir grožiui

Žaliosios arbatos nauda veido odai yra įrodyta klinikiniais tyrimais. Remiantis 2010 m. PubMed Central atliktu tyrimu, žaliosios arbatos antioksidacinė galia gali padėti ištaisyti ultravioletinių saulės spindulių sukeltą žalą. Manoma, kad tai savo ruožtu gali padėti apsisaugoti nuo odos vėžio.

2003 m. Džordžijos (JAV) medicinos koledžo atliktas tyrimas parodė, kad antioksidantas EGCG, kurio gausu žaliojoje arbatoje, turi savybę atjauninti mirštančias odos ląsteles. Apsaugodamas ir atkurdamas Jūsų ląsteles, šis antioksidantas gali kovoti su senėjimo požymiais ir padaryti papilkėjusią odą sveikesnę.

Žaliojoje arbatoje esantys vitaminai, ypač vitaminas B-2, taip pat gali padėti Jūsų odai atrodyti jaunatviškesnei. Vitaminas B-2 turi savybę palaikyti kolageno lygį, kuris odai gali padėti suteikti stangrumo.

Moterys yra pamėgusios žaliosios arbatos ekstraktus, kurie dažnai yra įvairių veido kaukių sudedamoji dalis. Tokią kaukę labai lengva pasidaryti ir namie – tereikia baltojo molio ir žaliosios arbatos ekstrakto arba užsiplikyti nedidelį kiekį žaliosios arbatos. Tokia kaukė gali padėti sumažinti odos paraudimą ir dirginimą.